Interview Hans Alink

‘De ordelijkheid van een groentetuin, die spreekt me aan’

“Alsjeblieft, die zijn klaar om te oogsten. Ook rauw hartstikke lekker hoor”, zegt Hans Alink terwijl hij me de ideale spruit aanreikt op een prachtige woensdag in november. En inderdaad: knapperiger vind je ze niet.

De spruitjes zijn een van de gewassen die Hans Alink in 2012 bij wijze van proef al heeft geteeld in de gloednieuwe Moestuin Neerbosch. Hij is meer dan tevreden. “Samen met vrijwilligers is hier keihard gewerkt aan het klaarmaken van de grond voor zo’n kleine 200 gewassen: groenten, kruiden, bloemen en kleinfruit. En het is meer dan gelukt. Ik zie molshopen, een goed teken. Het betekent dat er veel wormen in de grond zitten. Die zorgen weer voor mineralen én zuurstof in de bodem. Dat is wat je nodig hebt als je ecologisch wilt verbouwen. Ik kan hier in 2013 met een gerust hart van start.”

Ezels

Na lang in het onderwijs te hebben gezeten in ‘zijn’ Kinderdorp Neerbosch, begint Hans aan een nieuw leven op hetzelfde terrein. Precies waar nu de spruiten groeien, deed hij tot voor kort heel ander werk. “Ik verzorgde de Martina Franca’s die hier graasden, ezels van een prachtig oud-Italiaans ras. Ze hoorden bij de boerderij van het kinderdorp waar ik eveneens actief was. De boerderij bestaat niet meer en het onderwijshoofdstuk heb ik na ruim dertig jaar ook afgesloten.”

Kinderdorp Neerbosch

Toch voelt Hans zich nog zeer verbonden met het gebied in Nijmegen-West. “Ik kwam hier in 1982 terecht en woon hier nog altijd. Onze vier kinderen zijn hier groot geworden. Kinderdorp Neerbosch was een bijzondere instelling. Die groeide uit tot een zelfvoorzienende gemeenschap met een eigen kerk, school, bakkerij, smederij, drukkerij en boerderij dus. De kerk is nu een museum waarin de geschiedenis van de jeugdzorg hier verteld wordt. Inmiddels is de beherende Stichting Lindenhout vertrokken uit Nijmegen maar ze is nog steeds eigenaar van een groot deel van de grond hier, óók van een stuk van de moestuin. Ik mag die grond om niet gebruiken van de stichting. Een kleiner deel is eigendom van de Stichting Dichterbij die mij het grondgebruik ook toestaat. Dat is wel heel bijzonder, ja. De moestuin sluit eigenlijk helemaal aan op de traditie van Neerbosch.”

Pergolaprojecten

In Moestuin Neerbosch kan Hans zijn passie voor alles wat groeit en bloeit helemaal uitleven. Hoe kwam hij op het idee? “Ik las op een gegeven moment een artikel over community supported agriculture (CSA) of ‘pergolaprojecten’ zoals ze in Nederland genoemd worden. Dat concept sprak me heel erg aan. Via een oogstaandeel participeren in groenteteelt, mooi toch? Samen verantwoordelijk zijn voor zowel de opbrengst als de risico’s. Dat contact ook met andere mensen… Ik ben erover gaan nadenken, heb de grondeigenaren benaderd en uitgelegd wat ik van plan was. En ik kreeg hun ja-woord. Prachtig, want zo kan ik mijn groene vingers fulltime laten wroeten in de grond. De ordelijkheid van de groentetuin, die spreekt me aan.”

Oud-Hollandse rassen

Als we Hans Alink spreken, heeft hij al 30 oogstgenoten gevonden. “Het moeten er uiteindelijk zo’n 70 worden. Ik heb er vertrouwen in. Dit idee zingt nu al rond. Er zijn meer van dit soort tuinen maar in dit deel van de stad nog niet. En je moet het juist van de nabijheid hebben. Als oogstgenoot ben je hier elke dag welkom, want deze groenten – zeker de oud-Hollandse rassen als de pastinaak of de schorseneren – moet je bij voorkeur dezelfde dag nog klaarmaken. Dan zijn ze het allerlekkerst.”

Ecologische teelt

Hans kiest heel bewust voor ecologische teelt. “Niet per se omdat ik nou zo ideëel ben ingesteld, wel omdat ecologisch verbouwde groenten verreweg het lekkerst zijn. En natuurlijk: duurzaamheid is een must. De knop moet om. We moeten veel bewuster omgaan met Moeder Aarde. Wat dat betreft sta je hier direct in contact met de natuur en word je je veel beter bewust van de voedselketen en het belang van voedselkwaliteit.”

Overzicht per mail

Oogstgenoten betalen een vast bedrag van 200 euro per jaar. “Voor dat geld verzorg ik de complete verbouw van groenten, kruiden en fruit. Je kunt hier dan terecht van april tot november om je voedsel van het land te halen. Elke week gaat er een mail de deur uit met een overzicht van de groenten die klaar zijn voor de oogst. Trouwens, oogstgenoten  die ook eens willen helpen in de tuin – dus naast het oogsten – zijn van harte welkom.”

Lusten, geen lasten

Moestuin Neerbosch is een kwestie van ‘wel de lusten, niet de lasten’, zo vindt Hans Alink. “Voor wie geen tijd heeft voor een volkstuin maar toch ‘van het land’ wil eten, is dit de ideale oplossing. Ik geef de mensen een instructie over de manier van oogsten en plukken zodat de planten niet beschadigd worden. Ik ga overigens niet met een weegschaal bij de uitgang staan om bij te houden hoeveel iedereen plukt, ben je gek zeg. Bang dat mensen het land ‘leegroven’ ben ik niet. Oogstgenoten corrigeren elkaar, zo blijkt uit ervaringen elders. Er heerst een cultuur van ‘zoiets doe je niet’.”

Ontdekken

Wat zijn de favoriete groenten van Hans Alink zelf? “Andijvie vind ik heerlijk, en vrijwel alle koolsoorten. Trouwens”, zegt hij terwijl hij wijst op een soort boerenkool in de vorm van een palm, “ken je deze? Dat is dus de palmkool, heel bijzonder. De smaak lijkt inderdaad wel wat op die van boerenkool. Cavolo Nero heet hij eigenlijk omdat hij tijdens het koken bijna pikzwart wordt. Je ziet, er valt hier genoeg te ontdekken.”